تاریخچه پرچم ایران برخلاف باور بسیاری از افراد محدود به تاریخچه پرچم شیر وخورشید نیست. این در حالیست که ایرانیان پرچم خود را از باستانی‌ترین پرچم‌ها در جهان می‌دانند. پرچم ایران با نماد شیر و خورشید از دوره هخامنشیان مورد استفاده قرار نگرفته و عمر این نماد زیر یک هزار سال است. در ادامه این مقاله به بررسی سفر پرفراز و نشیب پرچم ایران خواهیم پرداخت تا انتها با ما در پرشین پرچم همراه باشید.

تحولات پرچم ایران در گذر زمان

تغییرات پرچم ایران در طول تاریخ براساس فرهنگ، اعتقادات و وضعیت حکومت های مختلف در طول تاریخ دچار تغییرات متعددی شده است. هر دوره از تاریخ ایران پرچم متفاوتی با نمادهای مختص به خود داشته است. از دوران هخامنشی تا اسلام و از اسلام تا مدرنیته، هر کدام از این نمادها نشانه ای از اعتقادات و تاریخ این سرزمین کهن است. جالب اینکه پرچم در دوران هخامنشیان با پرچم‌های دوره ساسانیان تفاوت‌های زیادی داشته است.

پرچم ایران در دوره هخامنشیان

قدیمی‌ترین پرچم ایران به دوران مادها بازمیگردد که نمادی از گاو بالدار داشت و نام آن “درفشا” بود. در دوره هخامنشیان این نماد به شهباز، پرنده‌ای شکاری و قدرتمند تغییر کرد. شهباز در اشعار بسیاری از شاعران ایرانی جایگاه ویژه‌ای دارد و حتی در دوران مدرن نیز به عنوان نمادی از قدرت و آزادی شناخته می‌شود.

دیوارنگاره مربوط به دوره هخامنشیان

در دروه هخامنشیان پرچمی با نماد “شهباز”، پرچم رسمی سرزمین ایران بود. شهباز؛ پرنده‌ای شکاری که نقش مهمی در اساطیر و فرهنگ ایران داشت. شهباز با نماد قدرت و صلابت همراه بود و برای مردمان این سرزمین از ارزش و جایگاهی ویژه برخوردار بود.

پرچم ایران در دوره اشکانیان

با تاسیس حکومت اشکانیان، طراحی پرچم‌های جدید آغاز شد. در ابتدا، هر قوم و قبیله‌ای از پرچم‌های مخصوص به خود استفاده می‌کرد. اما بعدها پرچمی واحد با نقش خورشید در مرکز آن به نماد کشور تبدیل شد. این پرچم نمایانگر سرزمین ایران به عنوان مکانی آفتاب‌خیز و قدرتمند بود. در جنگ‌ها نیز پرچم‌هایی با نقش اژدها برروی پارچه‌های ابریشمی توسط لشگریان حمل می‌شد.

دوره ساسانیان

در دوره ساسانیان، پرچم “درفش کاویانی” به عنوان مهم‌ترین پرچم شناخته می‌شد. این پرچم برگرفته از افسانه‌ای درباره قیام کاوه آهنگر علیه ضحاک بود. کاوه پیش بند چرمی خود  را به عنوان نماد قیام بر سر چوبی بست و مردم را به مبارزه علیه ظلم و ستم ضحاک فراخواند. پس از پیروزی، فریدون این نماد را به عنوان پرچمی رسمی برگزید.

پرچم درفش کاویانی به دست سرباز ساسانی

درفش کاویانی در طول حکومت ساسانیان با اضافه شدن  جواهرات تزئین شد و بعنوان نمادی از عظمت ایران شناخته می‌شد. همچنین در این زمان نماد “چلیپا” یا صلیب نیز در این دوره بر روی برخی پرچم‌ها نقش بسته بود که آن را نمادی از خوش یمنی و سعادت می‌دانستند.

دوران اسلام

پس از فتح ایران توسط مسلمانان، پرچم‌های پیشین جای خود را به پرچم‌های ساده و متناسب با فرهنگ اسلامی دادند. در زمان خلافت امویان، پرچم ایران به رنگ سبز یکدست تغییر یافت. در دوران عباسیان، ابومسلم خراسانی با پرچم سیاه و بابک خرمدین با پرچم قرمز به شهرت رسیدند. پیروان این دو سردار به ترتیب به سیاه جامگان و سرخ جامگان معروف شدند.

پرچم شیر و خورشید

پرچم شیرو و خورشید برای نخستین بار در دوره صفویه به عنوان نمادی رسمی در ایران به کار گرفته شد. این نماد بعدها در دوران قاجار و پهلوی تکامل یافت و به عنوان پرچم رسمی کشور انتخاب و شناخته شد. شیر نمادی از قدرت و شجاعت و خورشید نمایانگر روشنایی و حیات بود. در دوران پهلوی این نماد با تغییرات جزئی روی پرچم باقی ماند و  تا انقلاب اسلامی پرچم رسمی کشور بود. پس از انقلاب نماد شیر و خورشید از پرچم ایران حذف و جای خود را به امروزی داد.

پرچم شیر و خورشید

چاپ و تولید پرچم ایران

مجموعه تولیدی پرشین پرچم با استفاده از تکنولوژی روز دنیا پرچم ایران با استفاده از بهترین و باکیفیت‌ترین مواد اولیه چاپ و تولید می‌کند. این مجموعه پرچم ایران را در ابعاد و طرح و مدل‌های مختلف برای استفاده در مکان‌های مختلف طراحی و تولید کرده است. از جمله این محصولات میتوان به پرچم تشریفات ایستاده ایران، پرچم رومیزی ایران، پرچم اهتزاز ایران، پرچم دستی ایران و پرچم ساحلی ایران اشاره کرد. برای ثبت سفارش و یا خرید پرچم ایران از طریق تماس تلفنی و یا راه‌های ارتباطی آنلاین میتوانید اقدام کنید.

تاریخچه پرچم ایران

نتیجه گیری

پرچم ایران در طول تاریخ نمادی از فرهنگ، هویت و تحولات سیاسی کشور بوده است. پرچم ایران در هر دوره با تغییرات اجتماعی و سیاسی، تغییر کرد تا در هر دوره سمبلی متفاوت از دوره قبل بر روی پرچم نقش ببندد. ایران پهناور در هر دوره با استقامت بی نظیر خود بر توانست بر زشتی و پلیدی پیروز گردد تا نام بلند از این سرزمین در تاریخ بماند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *